Lazerle Leke Tedavisi
1. Q switch lazerler :
KTP,Ruby,Alexandrite,Nd-YAG laserler
2. Uzun atım aralıklı
- KTP
- Ruby laserlerdir.
Deride leke sorunları başlıca 2 ana gurupta ele alınır;
Doğumsal
- ITO nevüs
- Cafe au Lait lekeleri
Cafe au Lait lekeleri
Edinsel
- Edinsel bilateral pigmente nevüs
- Hori nevüs
- Güneş lekeleri
- Melasma ( Kloazma) ( Hamilelik lekeleri)
- Efelidler (Çil)
- Post lezyonal aşırı pigment birikimleri ( Yaralanma sonrası görülen lekeler)
Leke, Güneş lekeleri, Lentigo
Güneş lekeleri, ( Lentigo, Lentigo senilis) küçük ten-kahverengi, yuvarlak veya oval şekilli lekelrdir. Güneş lekeleri güneş hasarının yoğun olduğu bölgelerde belirir ( Yüz, Saçlıderi, el sırtları, kollar ve omuzlar). Güneş lekelerinin sayı ve boyutları yıllar içinde alınan güneş artışı ile orantılı olarak artar.
Çiller ( Efelid)
Çiller güneşe maruz kalan yüz, kollar, boyun, göğüs gibi bölgelerde beliren küçük kahverengi lekelerdir. Açık tenli kişilerde gün ışığına karşı koruyucu bir örtü olarak belirir.Genelde çillenme görülen kişilerde doğumsal bir çillenme yatkınlığı vardır ve genelde çiller erken çocukluk döneminde belirir.
Nevüs ( Ben)
Nevüsler doğumsal ( Konjenital) nevüsler ve edinsel nevüsler olmak üzere ikiye ayrılır. Nevüsler içinde bulunan hücrelere nevüs hücreleri denir. Nevüs hücreleri derinin boyar maddesi olan melanin isimli pigmentleri salgılar. Bu nedenle benler deride kahverengi bazen derin yerleşimli olanlar mavi-gri tonlarda görülürler.
Pigment yok etmeye özgü lazerler yukarıda sayılan sorunları tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Fakat yukarıda sayılan özellikle benler ve lentigoların bir dermatolog tarafından değerlendirilmeden yok edilmemesi gereklidir. Dermatoloji uzmanları dermoskopi ( Yüzey mikroskopi) olarak isimlendirilen bir teknikle benlerin ve diğer lekelerin ayırdını, arada risk taşıyan ben olup olmadığını değerlendirdikten sonra uygun lazerler ile yok edilmesini sağlayacaklardır.
Q anahtarlı lazerler bu tür sorunların tedavisi için en ideal lazerler olup deride hasar bırakmadan temizlenme sağlarlar. Bu amaçla en çok kullanılan lazer sistemleri Q anahtarlı KTP, Nd-YAG ve Ruby lazerlerdir.
Yüzeysel olan çil, güneş lekesi gibi sorunlarda genelde 1-2 seanslık uygulama yeterli olurken, derin yerleşimli lekelerde birkaç seans uygulama gerekebilir.
Güneşe bağlı oluşan lekeler tekrar güneşlenme olursa yeni lekeler olarak belirebilir. Bu nedenle bu tür işlemler sonrası güneşlenme veya yapay ışık kaynakları ile bronzlaşmadan kaçınmak gereklidir. Fakat, yeni oluşan lekeler de yine lazerle tedavi edilebilir..
Genelde işlem süresi sorunun genişliğine göre değişmekle birlikte 3- 20 dakika arasıdır. Çok geniş lezyonlarda süre uzayabilir.
İşlem öncesi 1 ay ve işlemden sonra en az 1 ay güneşten korunmak gereklidir. Bu nedenle bu tür leke işlemleri daha çok günün kısa ve havanın daha kapalı olduğu sonbahar kış aylarında yapılır.
Aspirin kullanımı ve demir preparatlarının alımı işlemden bir hafta önce kesilmelidir.
İşlem sonrasında laser uygulanan bölgede kızartılı bir kabarıklık, kabuklanma, odaksal kanamalar olabilir. Bu nedenle kapatılabilir bir bölgede ise bölgenin kapatılması uygun olur. Lasere bağlı gelişen bu sorunlar genelde 3-10 günde geriler.