Venöz Havuzun Tedavisi

Araştırmacı : Dr. Maria Cristina Mansur,Tıbbi Direktör, Dermatoloji Bölümü Centro Cientí co de Medicina Cutânea—MG; Professor, Universidade Federal de Juiz de Fora—MG, Brezilya

Giris

Venöz havuzlar genislemis, kanla dolu damar kanallarından olusan koyu mavi, deriden haf kabarık, kubbe seklindeki lezyonlardır. Iyi huylu (senil) anjiomanın bir farklı türüdürler. Histolojik olarak gerçek anjiomanın vasküler doku proliferasyonu olmaksızın yogun sekilde genislemis, ince duvarlı küçük toplar damarlardan olusurlar.

Destekleyen konnektif dokuda dejenerasyon bulunmaktadır. Dudak ve kulakların vermilion sınırındaki günese maruz kalan yüzeylerde daha yaygındırlar. Aktinik hasara baglı olarak damar duvarlarının elastozisi damar duvarının zayıamasına ve akabinde genislemesine neden oluyor gözükmektedir. Bazı durumlarda travmayı takiben kanarlar ve argon, bakır ve puls boyalı lazerle yapılan elektrodesikasyonla uzaklastırılırlar.

Yöntem

lazer kullanarak sadece iki tedavi seansından sonra sasırtıcı sekilde iyi sonuçların elde edildigi venöz göl bulunan birçok hastayı (Fitzpatrick deri tipi I-II) tedavi ettim. Tüm hastalarımı tedavi seansları arasında bir ay bekleme süresi olmak üzere 12 mm nokta ebadı, 30 J/cm2 dozunda, 60 milisaniye sprey ve 50 milisaniye gecikmeli Dinamik Sogutma Cihazı (Dynamic Cooling Device™ )(DCD™) ve çift puls kullanarak tedavi ettim. Hastanın rahatsızlıgını azaltmak için tedaviden önce topikal anestezik uyguladım ve rahatsızlık minimal düzeyde rapor edildi.

Bulgular

Baslangıç tedavisinden dört gün sonra venöz göller belirgin sekilde koyulastı ve kabuk bagladı. Bununla birlikte, birer ay arayla yapılan iki tedavi seansından sonra bu üç hasta 755 nm dalga boyu ve 3 milisaniye puls genisligindeki aleksandrit lazer kullanılarak venöz havuzun tamamen temizlendigini sergilediler. Lazer tedavisinden sonra hiçbir agrı bildirilmedi.

Tartısma

Göreceli sekilde yüksek hemoglobin emilim katsayısına sahip puls boya lazerleri kutanöz vasküler lezyonlarda tipik olarak seçkin lazer seklinde rapor edilmesine ragmen 585 – 595 nm gibi göreceli sekilde kısa dalga boyundaki puls boya lazeriyle kalın malformasyonların tedavi edilmesi daha güçtür.

755 nm dalga boyundaki aleksandrit lazeri daha dirençli vasküler lezyonların tedavisine iliskin iki gereksinimi de karsılıyor gözükmektedir; daha iyi hemoglobin emilimi ve daha uzun, daha derine nüfuz eden dalga boyu enerjisi. Rahatsızlıgı ortadan kaldırmak için daha az tedaviye (iki!) ihtiyaç duyulmasının yanı sıra lazerinin kullanılması DCD güvenligi ve konforuna da olanak saglamaktadır.lazeri hastanın derisini korumak ve lazer islemi esnasında hastanın duydugu rahatsızlıgı en aza indirmek için ayarlanabilir kriyojen spreyini kullanmaktadır. venöz havuzların ve genel olarak kalın vasküler lezyonların tedavisi lazerinin sagladıgı çok yönlü tedavinin diger bir örnegidir.

References

  • 1- Kavanagh, G.M., Brad¬eld, J.W.B., et al.“Weathering nodules of the ear: a clinicopathological study.” Br J Dermatol ,135 (1996) 550-4.
  • 2- Goldberg, L.H., Altman, A.R. “Venous lakes of the ears.” Cutis, (1985) 472-473.
  • 3- Neumann, R.A., Knobler, R.M. “Venous lakes (Bean-Walsh) of the lips-treatment experience with the argon laser and l8-month follow-up.” Clin Exp Dermatol, 15 (1990) 115-118.
  • 4- Gonzalez, E., Gange, R.W., et al. “Treatment of telangiectases and other benign vascular lesions with the 577 nm pulsed dye laser.” J Am Acad Dermatol, 27 (1962) 220-226